Je probeert als beginner je foto’s natuurlijk zo goed mogelijk uit je smartphone of camera te krijgen (van een slechte foto maak je geen goede foto). 

Maar het echte geheim zit in de fotobewerking. Hiermee maak je foto’s waardoor mensen stoppen met scrollen.

Gratis apps voor fotobewerking

 

Wanneer je even zoekt in de app store of google play store, vind je al snel honderden apps om je foto’s te bewerken. Sommigen zijn volledig of gedeeltelijk gratis, voor anderen betaal je enkele euro’s.

Er bestaan apps om portretten te bewerken, om je foto om te zetten in een cartoon, om je achtergrond te veranderen,… je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een app voor.

Naast al die ‘fun’ apps, zijn er ook echte apps voor fotobewerking waarmee je je foto’s ‘gewoon’ kan bewerken.

2 gratis apps voor fotobewerking waarbij je veel opties krijgt:

  •  Lightroom mobile: deze app biedt vrijwel alle belangrijke bewerkingsfuncties van zijn grotere broer Lightroom. Een deel van de functies is gratis. Wil je je foto’s ook selectief bewerken (je bewerking toepassen op een deel van je foto) dan heb je een abonnement nodig.

  • Snapseed: de volledig gratis app van Google en dus een goed alternatief voor Lightroom. Bovendien vind ik het iets gebruiksvriendelijker.

Beide apps zijn beschikbaar voor androïd en IOS:
Links voor androïd: Lightroom en Snapseed
Links voor iPhone: Lightroom en Snapseed

En belangrijk, ze zijn non-destructief. Dit wil zeggen dat je altijd op je stappen kan terugkeren en elke bewerking nog kan aanpassen.

Foto’s selecteren, de eerste stap bij fotobewerking

Voor je begint met het bewerken van je foto’s, maak je eerst een selectie.

Het is niet de bedoeling alle foto’s te bewerken, kies enkel de beste, diegene die je wil printen of in een fotoalbum wil gebruiken.

Waarschijnlijk heb je tijdens het fotograferen verschillende foto’s gemaakt van eenzelfde situatie. Kies hieruit de beste foto’s.

Foto’s selecteren is niet eenvoudig. Soms bepaalt een klein detail dat de ene foto beter is dan de andere.

In de blog ‘Foto’s selecteren, hoe doe je dat?’ leg ik aan de hand van een voorbeeld uit waarom ik net die ene foto kies uit een hele reeks.

De geselecteerde foto’s duid je aan als favoriet of zet je in een apart mapje.

De meest gebruikte tools voor fotobewerking

Horizon rechtzetten in je foto

Het gebeurt dat je zo focust op je hond dat je bij het fotograferen niet merkt dat de horizon scheef staat (ik pleit schuldig, het overkomt me ook).

Maar dat is nog geen reden om je foto zo te laten printen of te tonen op social media.

Een scheve horizon los je gemakkelijk op in de nabewerking.

Door het draaien, verlies je wel een deel van je foto.

fotobewerking voor beginners

originele foto met scheve horizon

foto horizon rechtzetten

horizon rechtzetten in Snapseed

Bijsnijden

Het kan zijn dat er een ongewenst voorwerp in je foto is geslopen (een gele vuilbak die je niet zag toen je de foto maakte, een persoon op de achtergrond). 

Wanneer die ongewenste indringer zich aan de rand van je foto bevindt, is het mogelijk deze te verwijderen door de foto te croppen of bij te snijden.

Bijsnijden doe je ook om de compositie van je foto te verbeteren.

Let wel dat je niet te veel wegsnijdt, anders wordt de resolutie van je foto te klein om te kunnen printen.

fotobewerking voor beginners

originele, onbewerkte foto

foto bijsnijden

foto bijsnijden in Snapseed

Belichting regelen

Je kan de belichting aanpassen voor de gehele foto (lichter of donkerder maken). Maar in veel gevallen is het beter om selectief te werken en slechts een deel van de foto lichter of donkerder te maken.

 

Kleur aanpassen

Het is mogelijk dat je foto’s een verkeerde kleur hebben (te geel of te blauw). Dit los je op door de witbalans aan te passen.

Daarnaast kan je ervoor kiezen de kleuren van je foto feller te maken of omgekeerd voor meer afgewassen kleuren te gaan.

witbalans foto

De foto was te blauw. Door de witbalans aan te passen, krijgt men een meer realistisch beeld. 

Contrast verhogen

Door het contrast te verhogen wordt het verschil tussen licht en donker groter, de kleuren worden versterkt, en de verschillende delen van een foto kunnen beter onderscheiden worden.

Over het algemeen wordt de foto aangenamer om naar te kijken.

fotobewerking voor beginners

Tenslotte werd het contrast verhoogd.

Onze Tony werd een beetje lichter gemaakt (belichting plaatselijk aanpassen).

Ziezo, je foto verbeteren hoeft niet tijdrovend te zijn. En dankzij de vele apps is fotobewerking heel toegankelijk geworden.

Mijn raad? Gewoon downloaden en experimenteren.

 

Heb je geen zin om alles zelf uit te zoeken?

Dan is de cursus ‘Edit your Dog’ net wat je zoekt. Daarin leg ik je van A tot Z uit hoe je de foto’s van je hond bewerkt.

Oh ja, gebruik je de code FUCKCRISIS dan krijg je tijdelijk 50 % korting (geldig tot eind 2022). Een waardevolle cursus voor een bedrag waar je tegenwoordig amper een pot soep mee kan verwarmen 😉