Fotograferen bij slecht weer

 

Bij vakantie denk je meestal aan zon. Maar dat kan al wel eens tegenvallen.
Tijdens onze laatste vakantie in Frankrijk kregen we op één week tijd zon, regen, bewolking, mist en sneeuw voorgeschoteld. Enkel van de orkanen en hagelbuien werden we gespaard.

Vooral als je met een smartphone fotografeert, maakt dit soort weer het er niet gemakkelijker op. Maak je regelmatig foto’s met je smartphone dan heb je al wel gemerkt dat je de beste resultaten krijgt bij veel licht (lees: veel zon).

Toch moet je je door het slechte weer niet laten tegenhouden om te fotograferen, ook niet met je smartphone.

 

1. Foto’s maken bij bewolkt weer

Bij bewolking is er een verschil tussen een lichte sluierbewolking waardoor er nog wel voldoende licht is en een zware bewolking waarbij het moeilijk is om je rennende hond scherp te fotograferen.

fotograferen bij bewolkt weer

Is het zwaar bewolkt maak dan bij voorkeur portretten. Het voordeel is dat het licht nu egaal is en je geen zware schaduwen krijgt.

fotograferen bij slecht weer

Heb je een mooie wolkenlucht, maak deze dan het hoofdonderwerp van je foto en zet je hond klein in beeld (als die dan niet helemaal scherp is, valt het niet zo op 😊)

2. Fotograferen in de regen

Ook als het regent, is er minder licht en is het dus minder geschikt om actiefoto’s te maken.

Maar het voordeel van de regen zijn… druppels!

Druppels zijn altijd een dankbaar onderwerp om te fotograferen.

fotograferen in de regen

En fotografeer je die druppel van heel dichtbij, dan bekom je ook met een smartphone een wazige achtergrond en een originele foto.

Bovendien zijn de meeste smartphones waterdicht (of toch minstens spatwaterdicht). Je hoeft dus niet bang te zijn dat je je toestel beschadigt.

3. Fotograferen bij mist

Bij mist is er veel minder contrast en dus is het moeilijker voor je smartphone (of fototoestel) om scherp te stellen. Zorg er dus voor dat je je smartphone niet automatisch laat scherp stellen.

fotograferen in de mist

Ik hou zelf wel van een mistige sfeer in een foto. Je kan de sfeer benadrukken door je onderwerp (hond, partner, kind, …) klein af te beelden in de omgeving. Bomen doen het trouwens supergoed in de mist.

foto's maken in de mist

Ook bij mist is er minder licht aanwezig, dus ook hier focus je best op portretten. Een voordeel is dat je de achtergrond niet of bijna niet ziet, zodat die minder belangrijk wordt.

4. Fotograferen in de sneeuw

Maak je foto’s in de sneeuw, dan zal je smartphone of fototoestel de neiging hebben de foto te donker te maken. Pas zelf de belichting aan zodat je geen grauwe sneeuw krijgt (dit kan ook nog in de nabewerking).

fotograferen in de sneeuw

Ligt er maar een klein beetje sneeuw, dan kan je door een heel laag standpunt in te nemen, toch de illusie wekken van een sneeuwlandschap.

fotograferen  bij slecht weer

Details van de sneeuw geven trouwens ook mooie foto’s en zorgen voor een mooie afwisseling als je een fotoalbum maakt.

Conclusie: fotograferen bij slecht weer…

is zeker de moeite waard om te proberen zolang je er rekening mee houdt dat er minder licht is en actiefoto’s moeilijker te maken zijn.

Trouwens is ‘slecht weer’ niet echt een goede term, beter is ‘anders-dan-zonnig-weer’.

  • Want bij bewolking heb je prachtige luchten
  • regent het dan kan je je nadien gezellig opwarmen bij een haardvuur
  • is het mistig dan zijn er minder bezoekers wanneer je een kasteelruine bezoekt, kunnen de honden vrij los lopen en heb je meer kans op mooie foto’s
  • en hoewel ik het afschuwelijk vind om in de sneeuw te rijden, vind ik het wel mooi om naar te kijken en om er foto’s van te maken.